5 tipp a szabadulószoba kedvelőinek

Mára már sokaknak ismerős a szabadulószoba adta kikapcsolódási forma. A legveteránabb csapatok, rajongók sok tapasztalatot szerezhettek az évek során, így tudják mi a titka egy sikeres és vidám szabadulásnak.
Viszont akik még csak most ismerkednek a szabadulós játék fogalmával, nekik összegyűjtöttünk pár tippet, amit érdemes megfogadni egy kiadós szabadulás érdekében.

1. Figyelj a másikra!

Minél többen vagytok, annál nagyobb lehetőség adódik a feladatok felosztására,
ugyanakkor annál több az esély a létszám keltette zűrzavarra is.
Ezért érdemes odafigyelni arra, hogy mindenkinek jusson kellő figyelem, hisz lehet hogy pont a legcsendesebb csapattárs rendelkezik a leghasznosabb információval a helyes megoldást illetően.

2. Gyűjts infókat és rendszerezz..

Tanácsos a megoldások helyett, először a meglévő jelek, nyomok és információk begyűjtésére koncentrálni. Ezek fognak rávezetni egy-egy feladat megoldásához. Ha nem tiszta még a kép, nem jutottatok előrébb a rejtvény feltárásában, esélyes hogy valamilyen lényegi információ elkerülte a figyelmeteket.
Ilyenkor a legelső amit tehettek, hogy újra alapos szemle alá veszitek a területet, hátha csak az a bizonyos darabka hiányzott az összképhez.
A szabadulószobák többségében a feladatok egyszeri megoldást igényelnek, tehát ha valami által sikerült kódhoz, kulcshoz vagy tovább jutni, akkor arra a feladatra és a hozzá tartozó eszközökre már nem lesz szükségetek.
Ez esetben jó döntés lehet a felhasznált és a még nem felhasznált eszközök csoportosítása, így elkerülhetitek a káoszt.

3. Ne legyél önző!

Nagyobb létszámú csapatoknál megfigyelhető, hogy van 1-2 játékos aki aktívabb és mindenhol ott akar lenni. Ezzel persze önmagában nincs baj, a gond ott kezdődik ha elveszed a lehetőséget a többi csapattag elől.
Hagyd érvényesülni a többieket, hiszen a lényeg hogy mindenki ki vegye a részét a szabadulószoba adta élményekből.
Ne ess abba a hibába, hogy a megszállottság a csapattársak jó kedvének kárára menjen. Végülis azért játszotok együtt, hogy mindenki jól érezze magát, nem igaz? 🙂

4. Kerüld a lakat mesterkedést!

A számzáras lakatok a szabadulószoba egyik legfőbb elemei. Ezen belül is a 3 számjegyűek vannak többségben, amiket ha nagyon akarsz fel tudsz törni, csak egy kis türelem kell hozzá.
Azonban a játékban a cél a feladatok megoldása, és csak ezután következik a lakat kinyitása.
Ha felcseréled a kettőt akkor nemcsak hogy a játék meghatározott menetét zavarhatod össze, de ezáltal könnyen elronthatod mind a saját és társaid játékélményét is.

5. Ne gondold túl…

Amennyi szabadulószoba létezik világszerte, biztos vannak olyanok ahol a legfurmányosabb gondolkodásmód szükségeltetik a megoldáshoz.
De nagyobb arányban vannak azok a helyek ahol igyekeznek megoldható feladatokkal szolgálni, mint amilyenekkel nálunk a Törd a fejed szobáiban is találkozhattok.
Mindenesetre emberként képesek vagyunk a (teljes ismeretek hiányában) a legegyszerűbb dolgokat is agyon kombinálni. Pedig az esetek többségében többre juthatunk azzal ha nem egyből a “legagyatekertebb” összefüggéseket látjuk a színfalak mögé. Ahogy a mondás is tartja, “az egyszerű a nagyszerű” 🙂